November 22, 2010

 kehebatan kuasa wanita
        KEHEBATAN perempuan dalam pujuk rayu tidak dapat disangkal lagi.Tidak ada perempuan yang tidak mahir dalam seni ini. Kaum lelaki boleh dipujuk dan dirayu untuk melakukan apa sahaja mengikut kehendaknya.
Beberapa contoh keruntuhan empayar yang dibina oleh lelaki disebabkan daya pujukan
1. Napoleon Bonarparte dan Josephine.
2.Anthony dan Cleopatra
3.Hitler dan Matahari
4.Samson dan Delila
5.Abu Lahab dan Hendon
Beberapa contoh wanita yang menjadi kekuatan kepada kepimpinan seorang lelaki sehingga berjaya mengatasi segala ujian dan cabaran tanpa melemahkan semangat juang mereka dalam menegakkan kebenaran dan kekuatan agama :
  • Nabi Muhammad saw dan Siti Khadijah serta isteri-isteri baginda yang lain. 2.Nabi Ayub dan Siti Rahman. 3.Nabi Ibrahim dan Siti Sarah serta Siti Hajar. 4.dan banyak contoh lagi orang-orang muslim yang lain.

KUASA KEJELITAAN PEREMPUAN
Hal ini diketahui oleh semua orang. Kejelitaan perempuan boleh menumbangkan ramai lelaki hingga banyak yang terarah melakukan perkara-perkara yang tidak wajar. Sebaliknya kuasa jelita yang ada pada kaum muslimah boleh menimbulkan kecintaan yang tinggi terhadap Allah di mana seorang isteri boleh mempengaruhi suami dalam hal-hal yang diredhai Allah.
KUASA LAYANAN PEREMPUAN
Kaum lelaki mudah goyah dan alah dengan layanan yang baik, apa lagi dari perempuan yang sangat dikasihi seperti isteri dan ibu. Layanan baik yang disalurkan kepada orang yang berhak menerimanya, bukan sahaja mendatangkan keredhaan Allah tetapi memungkinkan apa yang diminta akan dipenuhi dengan mudah.
KUASA DOA PEREMPUAN
Doa perempuan lebih makbul dari lelaki kerana sifat penyayangnya lebih kuat dari lelaki. Sebagaimana hadis Rasulullah saw: “Doa ibu itu lebih cepat makbul.” Orang bertanya:”Kenapa ya Rasulllah ?” Jawab baginda :”lbu lebih penyayang dari bapa dan doa dari orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”
KUASA TAQWA PEREMPUAN
  • Ketaqwaan adalah kuasa paling sempurna dan terbaik dalam menangani apa jua masalah. Orang yang paling bertaqwa adalah orang yang paling dikasihi Allah. Allah tidak akan membiarkan orang yang dikasihi Nya melainkan dipelihara serta sentiasa dirahmati Nya      
  • Kuasa taqwa lebih mudah diperolehi oleh perempuan berbanding lelaki kerana kehalusan budi yang ada pada perempuan adalah merupakan penjara daripada melakukan hal-hal yang mendatangkan dosa. Berbanding lelaki yang sebahagian hidupnya berada di luar rumah serta terdedah kepada pelbagai godaan, cubaan dan ujian.
  • Kekuasaan taqwa ini pula oleh kemuliaan yang diberikan oleh Allah SWT sehingga setiap lelaki pasti memerlukan perempuan untuk menghirupkan udara ini atau dalam perkataan lain setiap lelaki pasti dilahirkan oleh perempuan kecuali Nabi Adam a.s. Sekuat-kuat lelaki, kuat lagi perempuan kerana lelaki itu sendirinya datang dari perut perempuan yang menghamilkannya dan melahirkannya ke dunia, kemudian melatih, mendidik, memelihara dari kecil hingga dewasa.
  • Kemuliaan perempuan akan lebih nyata, jika ditambah dengan ketaatan kepada kaum lelaki yang berhak atasnya sebagaimana maksud hadis Rasulullah SAW:

“Perempuan yang taat kepada suaminya, semua burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan : semuanya beristighfar baginya (isteri) selagi mana ia masih taat kepada suaminya dan diredhainya (serta menjaga solat dan puasanya).”?


memory terindah bersama atudisma batch33

Persahabatan itu merupakan kenangan manis buat kita yang mengenal erti sahabat sejati..
Sahabat yang merupakan cermin kepada diri kita..
Sahabat yang ada di waktu senang dan susah..
Sahabat yang selalu menegur kita sekiranya kita lalai..
Sahabat yang sering mengingatkan kita erti persahabat..
dan sahabat juga yang menyayangi kita serta menolong kita di akhirat kelak..
manisnya bersahabat jika mereka ada dengan kita..
dan pahitnya sahabat jika mereka tinggalkan kita..
itulah sahabat bagaikan pelangi yang mewarni kehidupan kita..

sekiranya kalian tahu
siapakah dikalangan insan yang akan menjadi musuhku atau sahabatku..
akan kita cari sahabat itu..
dan akan kita jauhkan diri dari musuh..
kerana jika musuh bertemu diri kita ..
tentulah akan datang mudharat terhadap diri kita..
dan jika sahabat bertemu dengan kita semula..
nescaya teman sejati disampingku.
Allah mengetahui fitrah manusia dimuka bumi ini..
telah menciptakan insan tanpa mengetahui siapa sahabat dan siapa musuh..
dengan itu haruslah kita bersabar dan bersedia menempuhi dugaan ini..
agar setiap insan yang bakal bertemu kita akan menjadi sahabat kita..
dan bagi AKU ..aku tidak mengharap antara sahabatku akan menjadi musuhku..
wallahualam..

bak kata pepatah:
musuh amat mudah dicari,tetapi sahabat amat sukar

                    
              batch33 2009
kenangan team terbaik bola


ya ALLAH...enkau temukanlah kami semua kembali sekiranya kami berpisah dikemudian hari...walaupun sekiranya sudah tiada takdir untuk berjumpa kembali..sudah pasti kita semua akan bertemu di syurga firdausi bersama..inshAllah..
Akhir tahun form 3..bnyk kenangan kita bersama ..
tradisi kita perjuangkan..macam2 kenangan pahit manis dan duka kita lalui bersama..FLY,kene marah,..n macam2 bnda baru kita belajar bersama..itulah namenyer pengalaman di asrama..tp cukoplah dan hentikanlah semua 2...bukan ke kita sudah nikmati kepuasan itu bersama...berubahlah..amin..semoge kite bertemu kembali andai kita berpisah dikemudian hari..yeah school!!
  friends forever=)..inshallah